Skip to main content Skip to main navigation

Ekspertens råd: Sådan får du en god pensionsopsparing

2 januar · 2019

Hvordan får jeg mest ud af min pensionsopsparing? Det er ét af de spørgsmål, jeg som pensionsdirektør oftest bliver stillet, når jeg til middagsselskaber fortæller, hvad jeg laver til hverdag. Men ligesom så meget andet findes der ikke kun ét korrekt svar. Folks pensioner og opsparinger er nemlig lige så forskellige og individuelt sammensat, som der er mennesker i Danmark.

Heldigvis findes der dog nogle enkle tommelfingerregler, man kan forholde sig efter. Jeg har samlet fire af dem herunder:

 1. Saml hvad samles kan

  De fleste mennesker oplever igennem et langt arbejdsliv at skifte job – mange af os endda flere gange. I den forbindelse kan man også opleve, at ens nye arbejdsgiver bruger et andet pensionsselskab end ens forrige arbejdsgiver. Men det er ofte en dyr løsning at have sine pensioner spredt blandt flere selskaber. Derfor anbefaler jeg, at man så vidt muligt samler sine pensioner i så få pensionsselskaber som muligt.

 2. Maldiverne eller Maribo

  Drømmer du om at bruge dit fremtidige pensionistliv på at sidde under en palme med en kold kokosnød i hånden? Og skal du blive boende i huset, eller vil du hellere flytte til noget mindre? Der findes mange måder at leve sit liv på, når man rammer pensionsalderen. For at du kan få mest ud af dine penge, er det vigtigt, at du overvejer, hvad du vil med dit liv, når du går på pension.

 3. Hvad vil du risikere?

  Efter mange år i pensionsbranchen har jeg måtte erkende, at man tit kan trække en lige linje mellem folks interesse for og viden om deres egne pensionsopsparinger. Mange mennesker ved nemlig typisk ikke, hvordan deres pensionsmidler er investeret. Og det er en skam, for du kan risikere at gå glip af mange penge. Derfor anbefaler jeg, at du vurderer din risiko og gør dig nogle seriøse overvejelser om, hvor høj en risiko du ønsker at have på din pension.

  Ønsker du eksempelvis selv at investere dine penge? Så skal du blot være opmærksom på, at du selv bærer ansvaret for at følge med i, hvordan din investering klarer sig – både hvad angår omkostninger og afkast.

  Det kan også være, at du hellere vil lade dit pensionsselskab stå for at investere dine penge. Det kræver dog stadig, at du er opmærksom på, hvordan dine investeringer administreres, og at du ikke betaler selskabet for meget for at håndtere dine investeringer.

  En anden god idé er at tænke over, hvornår du ønsker at nedtrappe risikoen på dine investeringer. Nogen mennesker ønsker at have så lav en risiko som muligt, når de nærmer sig pensionsalderen. Faktum er dog, at det netop er i slutningen af dit arbejdsliv, at du har den største opsparing og derfor kan udnytte et positivt afkast bedst muligt.

 4. Mange bække små...

  … gør en stor å. Det sagde min kloge bedstemor altid til mine søskende og jeg, når hun åbnede pungen og gav os hver en 5 krone. Jeg kan kun give hende ret, men det skyldes ikke udelukkende vores familiære bånd. Der kan nemlig være mange penge at hente, hvis du hæver din månedlige pensionsindbetaling. Jo før du hæver dine indbetalinger, jo mindre behøver du forhøje med. Har du f.eks. 20 år tilbage på arbejdsmarkedet, kan 1.000 kr. mere om måneden sikre dig små 500.000 kr. ekstra, når du går på pension. Derfor anbefaler jeg, at du løbende vurderer, om du indbetaler nok til din pension, og om din nuværende løsning stadig er den bedste for dig.

   

  Har du brug for professionel rådgivning om din pension? Så tøv ikke med at kontakte mig eller mine kolleger.