Skip to main content Skip to main navigation

Brevkasse: Har jeg råd til at blive boende efter min skilsmisse?

26 februar · 2019

Der er mange ting, du og din ægtefælle skal stilling til, hvis I beslutter jer for at gå fra hinanden. En af de største bekymringer drejer sig typisk om ens boligsituation. Er der for eksempel råd til, at du og børnene kan blive boende i huset?

For mange ægteskaber bliver det rungende JA ofte til et klart NEJ. For eksempel endte knap 51% af alle danske ægteskaber med en skilsmisse i 2016. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Desværre slider en skilsmisse også markant på ens økonomiske situation. Usikkerheden om ens økonomi betyder for mange også utryghed og søvnløse nætter.

Vi har derfor fået Søren Skjøth, uafhængig finansiel rådgiver i F10 Finans, til at besvare de tre mest typiske spørgsmål, vi får fra de kunder, som går igennem en skilsmisse.

- Har jeg råd til at blive boende i mit hus?

En skilsmisse er ofte en overvældende oplevelse, hvor intet er sikkert og ens følelser sidder lidt uden på tøjet. Og rigtig mange oplever i den forbindelse, at de bliver ramt af usikkerhed om deres økonomi. Her er nøgleordet for de fleste ” økonomisk overblik”. Lige meget om man skal skilles eller ej, vil de fleste af os naturligvis gerne vide, hvad man kan forvente at få ind på kontoen efter at skatten er betalt.

Her anbefaler jeg altid, at du laver et budget over ens faste udgifter efter skilsmissen. Det kan eksempelvis være din husleje, forbrugsafgifter, forsikringer, transport, lån osv. Udgifterne trækker du fra din nettoløn, hvorefter du kender dit rådighedsbeløb. Husk evt. også et ”diverse beløb” til uforudsete udgifter og sørg også gerne for at have en opsparing som ”buffer”.

Et rådighedsbeløb bør som minimum være ca. 6.000 kr./md for en single + ca. 2.500 kr. pr. hjemmeboende barn. Du kan med fordel sammenligne beløbet med dit rådighedsbeløb før skilsmissen, hvis du er i tvivl om du har nok.


- Hæfter jeg for gælden i huset, hvis jeg flytter?

Du bliver ikke automatisk frigjort fra jeres fælles gæld, hvis du sælger din halvdel af huset til din eksmand/kone. Det samme gælder naturligvis, hvis du i stedet køber ham eller hende ud.

Du kan søge din bank og/eller kreditforening om at blive gjort fri af din gæld. Du skal blot være opmærksom på, at banken og kreditforeningen ikke har pligt til at frigøre dig fra den samlede gæld, som du og din tidligere ægtefælle har sammen. Det afhænger nemlig af økonomien hos den af jer, som bliver siddende i huset.

Hvad gør jeg, hvis jeg hæfter for en solidarisk gæld?

Hænger du på en solidarisk gæld med din eksmand/kone, vil det ofte være meget svært at købe ny bolig. Der findes nemlig krav til, hvor stor din gældsfaktor må være. Som udgangspunkt må du ikke skylde mere end 3-4 gange din årsindkomst. Her skal du dog være opmærksom på, at kravene til din gældsfaktor afhænger af din adresse.

Hvis det er umuligt for dig at blive frigjort fra gælden her og nu, kan man måske lave en aftale om, at du bliver frigjort efter en kort årrække, hvis ellers terminerne er blevet betalt til tiden.

Mit råd er, at du forsøger at lave en aftale med banken om at blive frigjort i løbet af en begrænset årrække. På den måde kan både du og din eksmand/kone hurtigere komme videre med jeres nye økonomiske liv. I nogle tilfælde kan du også blive frigjort mod en begrænset og tidsbestemt kaution.

Større overblik og mere tryghed

Uanset hvordan din skilsmisse ender, vil din økonomiske situation komme til at se anderledes ud, end den har gjort tidligere. Sørg derfor for at skabe dig et overblik over, hvad du har af midler og undlad at foretage større investeringer uden at have tænkt dem godt igennem.

I Söderberg & Partners samarbejder vi med uafhængige finansielle rådgivere i F10 Finans om at tilbyde et 360-graders økonomitjek. På den måde får du et overskueligt indblik over din økonomi, og hvilke områder du kan forbedre dine muligheder.

Det kan være inden for:

  • Pension
  • Boliglån
  • Kreditforeningslån
  • Øvrige banklån
  • Gældssammensætning/afvikling
  • Opsparing
  • Investering

Vil du have det fulde overblik over din økonomi? Så kontakt Søren Skjøth på tlf. 23466515 og få en uforpligtende snak om dine behov.