Ramt af cyberangreb
Et cyberangreb kommer altid pludseligt og uventet og kan lægge hele virksomheden ned på et øjeblik. Driften kan gå i stå, og I kan være i tvivl om, hvad I skal gøre, og i hvilken rækkefølge I skal gøre det i. Det vil være en kæmpe fordel, hvis virksomheden inden angrebet har sørget for forebyggende tiltag som fx at tegne en cyberforsikring og lægge en plan for håndtering af et angreb, men selv i disse situationer kan man føle sig magtesløs og blive usikker på, hvad man skal gøre. Men det hjælper vi jer med lige her.

Ramt af cyberangreb? Det skal I gøre
Det er skræmmende at blive udsat for et cyberangreb. Systemer kan gå ned, filer kan forsvinde, og I ved måske ikke med det samme, hvor slemt det står til. I sådan en situation er det vigtigt at handle hurtigt og tage de rigtige skridt i den rigtige rækkefølge – både for at begrænse skaden og for at komme sikkert videre.
Det skal I gøre, hvis uheldet er ude:
Få hjælp til jeres cyberforsikring
Cyberkriminalitet er et omfattende og komplekst område. Det kræver derfor en vis mængde viden og erfaring, hvis man skal være sikker på at have tænkt på alt, når der ses på forebyggelse af cyberangreb. Her kan mange virksomheder have glæde af hjælp fra et it-sikkerhedsfirma, der kan rådgive om jeres it-sikkerhed. Söderberg & Partners kan som forsikringsmæglere rådgive jer om cyberforsikring.
Vi får ofte disse spørgsmål
Bevar roen. Det er vigtigt at handle hurtigt – men også roligt og struktureret. Isolér de berørte systemer for at forhindre yderligere spredning, men undgå at slukke alt uden en plan. Kontakt straks jeres IT-afdeling eller sikkerhedspartner.
Ikke nødvendigvis. Det afhænger af angrebets art. I nogle tilfælde kan det faktisk gøre mere skade end gavn. Kontakt jeres it-ansvarlige eller eksterne sikkerhedsleverandør med det samme, så de kan rådgive jer.
Afhængigt af angrebets omfang og type bør I overveje at kontakte:
- Jeres IT-leverandør eller cybersikkerhedsteam
- Datatilsynet, hvis personoplysninger er kompromitteret
- Politiet, hvis der er tale om kriminalitet (f.eks. ransomware)
- Jeres forsikringsselskab, hvis I har cyberforsikring
- Afbryd forbindelsen til inficerede systemer (men undgå at slukke for alt i panik)
- Aktivér jeres beredskabsplan
- Dokumentér alt, hvad der sker – det kan hjælpe med både identificering og anmeldelse
- Undgå at kommunikere via kompromitterede systemer
I kan aldrig sikre jer, at virksomheden ikke vil blive ramt igen, men efter et cyberangreb bør I se på, hvordan I eventuelt kan forbedre cybersikkerheden. Det kan fx være:
- Gennemgang af jeres it-sikkerhed
- Opdatering af systemer og adgangskontroller
- Uddannelse af medarbejdere i cybersikkerhed
- Plan for håndtering af nyt cyberangreb