Deal or no deal: Det er tid til at få styr på jeres kreditforsikring

Briterne er vilde med vores danske bacon. Det samme gælder for vores møbler, medicin, mejeriprodukter og råolie. I kroner og øre svarer det til, at danske virksomheder årligt eksporterer varer til Storbritannien for ca. 50 milliarder kroner. Det viser tal fra Dansk Erhvervs seneste markedsrapport om Storbritannien fra 2018. På den baggrund kan man vist roligt sige, at dansk og britisk økonomi er fedtet grundigt ind i hinanden. Det kan Brexit nu ændre radikalt på, hvilket kan koste din eksportvirksomhed dyrt, hvis I ikke har jeres kreditforsikring i orden.

Der er kun få uger til, at Storbritannien efter flere års skilsmisseforhandlinger siger endegyldigt farvel til EU-samarbejdet gennem 46 år. Men på trods af den korte tidsfrist er der fortsat stor usikkerhed om aftalens rammevilkår på begge sider af forhandlingsbordet. Briterne har eksempelvis gang på gang været klare i spyttet: Brexit means Brexit. Med samme stædighed står de 27 øvrige EU-lande fast på at beskytte de nuværende vilkår for det indre markeds samhandel.

Én ting er dog sikkert. Reglerne for alt handel på tværs af Nordsøen vil ændre sig. Og hvis ikke begge parter bliver enige, kan det allerede fra d. 30. marts få alvorlige konsekvenser for danske virksomheder.

Ifølge Steen Amby, specialist i kreditforsikringer i Söderberg & Partners Danmark, vil Brexit få konsekvenser for dansk erhvervsliv uanset, hvordan aftalen falder ud.

”Jeg er ikke i tvivl om, at vi pga. Brexit kommer til at se markant flere konkurser blandt britiske virksomheder. Tendensen vil i høj grad blive forstærket af de højere tariffer på eksport, hvilket forringer de britiske virksomheders konkurrenceevne. Men det bliver ikke kun blandt britiske virksomheder, at vi kommer til at se en stigning i antallet af konkurser. Vi vil også opleve, at virksomheder i Belgien, Holland og Irland bliver hårdt ramt, da disse lande ligesom Danmark har tradition for at handle meget med Storbritannien. Det vil starte en form for dominoeffekt. Mange glemmer dog, at Brexit ikke kun påvirker de store internationale koncerner eller de talrige datterselskaber, som opererer i landet. Det kommer også til at påvirke de små og mellemstore virksomheder, som i forvejen ikke har en stor kapital, og derfor er mere sårbare.”, lyder det fra Steen Amby.

Forbered på det værste – og håb på det bedste

Et Brexit uden nogen reel udtrædelsesaftale vil få mærkbare økonomiske og bureaukratiske konsekvenser for såvel danske som britiske virksomheder. Ændringerne kommer til at berøre områder inden for eksempelvis toldsatser, offentlige udbud, regler ved salg af varer og tjenesteydelser samt gyldigheden af eksisterende kontrakter. Det er alt sammen noget, som med stor sandsynlighed vil påvirke de britiske virksomheders likviditet og hermed deres mulighed for at betale danske leverandører.

Så meget desto større grund er der til at handle nu. Det mener Steen Amby, som siger; ”Et no-deal-scenarie er det værst tænkelige, og jeg håber virkelig, at vi ikke kommer dertil. Desværre nærmer vi os 11. time for EU-forhandlingerne. Derfor mener jeg, at danske virksomheder bør praktisere rettidig omhu og forberede sig på alle scenarier. Her bør man i sin virksomhed især være fokus på de betalingsbetingelser, som man tilbyder sine britiske kunder – både når det gælder de nye og eksisterende.” Ifølge Steen Amby er det især virksomheder inden for byggesektoren og detailhandlen, som vil blive hårdest ramt af et no-deal Brexit, mens fødevareindustrien i et vist omfang slipper lettere.

I forbindelse med Brexit-forhandlingerne har regeringen i samarbejde med en række ministerier og erhvervsorganisationer udarbejdet en online tjekliste målrettet danske virksomheder. Formålet er at give dig et bedre og mere konkret indblik i, hvad Brexit kan få af konsekvenser for din virksomhed, og om I er klar til Brexit.

Tag testen: Er din virksomhed klar til Brexit?

En kreditforsikring giver din virksomhed flere konkurrencefordele

I Storbritannien er danske virksomheder kendt for deres høje kvalitet, punktlighed og fleksibilitet. Her er det især de britiske virksomheders muligheder for at handle på kredit, som bliver fremhævet som et vigtigt konkurrenceparameter. Det kan derfor potentielt påvirke jeres vækstmuligheder, hvis I som virksomhed ikke kan tilbyde ligeså attraktive betalingsvilkår som jeres konkurrenter. Her kan I have gavn af en kreditforsikring.

En kreditforsikring fjerner din virksomheds økonomiske sårbarhed i det tilfælde, at betalingerne fra dine britiske samarbejdspartnere udebliver som følge af bureaukratiske regler eller konkurser.

Derudover minimerer du din virksomheds risiko markant i forbindelse med fremtidige samarbejdsaftaler med såvel internationale som danske virksomheder.

Er din virksomhed påvirket af handlen med det britiske marked, og vil du være klogere på, hvordan I kan drage fordel af en kreditforsikring
Så tøv ikke med at kontakte Steen Amby på tlf. 28106282 eller mail steen.amby@soderbergpartners.dk.